El artista cubano entre el miedo y el poder

Una reflexión a partir del espectáculo "FUERA DEL JUEGO" con Abel González Melo, Dagoberto Rodríguez y el elenco

Finalitzat
DURADA:  60 min
Dimarts 14 de juliol | 19:00 h

Espectacle dins del Festival GREC EN OBERT

Col.loqui virtual via Zoom

Inscripcions a través del mail

info@salaversusglories.cat

Por i creació. Un artista visual i un dramaturg d'origen cubà fan reviure amb tècniques de teatre documental un cas, encara no totalment esclarit, que va marcar un abans i un després en la relació entre art i poder en aquesta illa del Carib.

L'any 1968, l'escriptor cubà Heberto Padilla va guanyar el Premio Nacional de Poesía que concedia la Unión de Escritores y Artistas de Cuba amb el poemari Fuera del juego, que precisament dona nom a aquest muntatge teatral. Poc després de rebre aquest premi, Padilla, fervent revolucionari que passaria de l'emoció al desencís i després a la crítica, seria acusat per les autoritats de contrarevolucionari, sotmès a censura, perseguit i empresonat. L'abril del 1971, compareixia públicament per protagonitzar una confessió de culpabilitat que encara avui sorprèn i que constitueix un punt d'inflexió en la relació entre el règim cubà i els artistes del país, el moment en què la censura es va fer fèrria i van néixer les polítiques culturals que s'estendrien posteriorment per l'illa. Què va passar exactament? Tot el que té a veure amb la repressió que va patir Padilla i la seva confessió pública ha quedat envoltat d'un vel de misteri que ni tan sols avui s'ha aixecat. No ho intenten els dos creadors que han portat a escena la història i que, per fer-ho, recorren a retalls de diari, reportatges televisius i la interpretació dels actors i l'actriu que protagonitzen aquesta "ficció documental".

Han imaginat aquesta posada en escena l'artista plàstic Dagoberto Rodríguez, creador de l'equip d'art multidisciplinari May Green, dedicat a promoure projectes innovadors en els camps de l'art visual i escènic; i el dramaturg i director cubà Abel González Melo, qui ha escrit contes, assajos i dramatúrgies i va obtenir el Premio Casa de las Américas 2020. Yadier Fernández, Ginnette Gala i Rey Montesinos, com els mateixos creadors d'aquesta proposta, són cubans instal·lats a Madrid, i interpreten els personatges d'una història real batejada amb el nom d'un poemari que és, a la vegada, premonició i metàfora del destí d' Heberto Padilla.