Fuera del juego

De Grec a Grec

Finalitzat
DURADA:  90 minuts
Del 28.05.21 al 30.05.21

COMPRAR 

28, 29 i 30 de Maig

Una producció de May Green

Concepte artístic i producció: Dagoberto Rodríguez

Dramatúrgia i posada en escena: Abel González Melo

Interpretació: Yadier Fernández, Ginnette Gala, Rey Montesinos

Música original i disseny del so: Antonio Dueñas

Videografia i coordinació tècnica: Daniel Martín Corona

Il·luminació: Agustín Maza

Coordinació executiva: Carmen Hidalgo, Cecilia Schneider

Fotografía: Jesús Antón

 

"Fuera del juego" és un espectacle  que estava programat dins del Festival Grec 2020 i que, degut a la pandèmia, es va haver de posposar a la temporada d'enguany, dins el que s'anomena "De Grec a Grec".

Una ficció documental inspirada en el cas Padilla.

Por i creació. Un artista visual (Dagoberto Rodríguez)  i un dramaturg d'origen cubà (Abel González Melo) fan reviure amb tècniques de teatre documental un cas, encara no totalment esclarit, que va marcar un abans i un després en la relació entre art i poder en aquesta illa del Carib.

L'any 1968, l'escriptor cubà Heberto Padilla va guanyar el Premio Nacional de Poesía que concedia la Unión de Escritores y Artistas de Cuba amb el poemari Fuera del juego, que precisament dona nom a aquest muntatge teatral. Poc després de rebre aquest premi, Padilla, fervent revolucionari que passaria de l'emoció al desencís i després a la crítica, seria acusat per les autoritats de contrarevolucionari, sotmès a censura, perseguit i empresonat. L'abril del 1971, compareixia públicament per protagonitzar una confessió de culpabilitat que encara avui sorprèn i que constitueix un punt d'inflexió en la relació entre el règim cubà i els artistes del país, el moment en què la censura es va fer fèrria i van néixer les polítiques culturals que s'estendrien posteriorment per l'illa. Què va passar exactament? Tot el que té a veure amb la repressió que va patir Padilla i la seva confessió pública ha quedat envoltat d'un vel de misteri que ni tan sols avui s'ha aixecat. No ho intenten els dos creadors que han portat a escena la història i que, per fer-ho, recorren a retalls de diari, reportatges televisius i la interpretació dels actors i l'actriu que protagonitzen aquesta "ficció documental".

Han imaginat aquesta posada en escena l'artista plàstic Dagoberto Rodríguez, creador de l'equip d'art multidisciplinari May Green, dedicat a promoure projectes innovadors en els camps de l'art visual i escènic; i el dramaturg i director cubà Abel González Melo, qui ha escrit contes, assajos i dramatúrgies i va obtenir el Premio Casa de las Américas 2020. Yadier Fernández, Ginnette Gala i Rey Montesinos, com els mateixos creadors d'aquesta proposta, són cubans instal·lats a Madrid, i interpreten els personatges d'una història real batejada amb el nom d'un poemari que és, a la vegada, premonició i metàfora del destí d' Heberto Padilla.

 

Recupereu aquí el col·loqui "El artista cubano, entre el miedo y el poder"

 

Recupereu aquí el col·loqui "Sociedad, política y teatro en la Cuba actual"

 

Divendres
28
mai
20:30 h
 
Des de
14 €
Finalitzat
Dissabte
29
mai
20:30 h
 
Des de
14 €
Finalitzat
Diumenge
30
mai
18:00 h
 
Des de
14 €
Finalitzat