L’exposició 'MaDames' d’Anna Martínez: dones fortes de la literatura, música i el teatre, més empoderades a l'Off Versus

La Novia
La Novia
Carmen
Carmen

15/02/2019

De Carmen a Madame Butterfly passant per la Novia de Bodas de Sangre, l’exposició ‘MaDames de la literatura, la música i el teatre. Elles protagonistes’ de l’artista Anna Martínez s’estrena a l'Off Versus per treure de l’ombra personatges femenins literaris i empoderar-los. Es tracta d’una sèrie de nou olis sobre tela que retraten dones fortes, insubmises, que arriben a les últimes conseqüències. 

Elles són: Madame Butterfly (Madame Butterfly, Giacomo Puccini), Carmen (Carmen, Georges Bizet), La Novia (Bodas de Sangre, Federico García Lorca), Lady Macbeth (Macbeth, William Shakespeare), Ofèlia (Hamlet, William Shakespeare), Bernarda (La casa de Bernarda Alba, Federico García Lorca) Maggie (La gata sobre el tejado de zinc, Tennessee Williams), Inés (Don Juan Tenorio, José Zorrilla) i Julieta (Romeu i Julieta, William Shakespeare). El fil que les recús, la seva potència dramàtica: ‘no totes són les protagonistes de les seves obres però totes hi tenen molt pes i hi aporten el dramatisme, la força, fins i tot l’arrogància, i són importantíssimes’, explica l’artista, que afegeix que a aquestes dones que sovint estan relacionats amb l’amor i també amb la mort també les uneix que porten ‘una lluita solitària a banda del personatge principal, que sol ser un home, i acaben sent les que fan el que faci falta i infringint les normes’. 

Les pintures també volen reivindicar les actrius que representen aquests personatges, però Martínez juga amb els fons irreals i ambigus perquè l’espectador no tingui clar si és l’actriu o, en canvi, és el personatge que cobra vida al llenç. 

El missatge és clar: empoderar aquestes dones, treure-les de l’ombra on tot sovint les deixen els personatges masculins. 

‘MaDames’ és un projecte perfecte per a exposar-se en un teatre: ‘estic molt agraïda perquè als artistes ens costa molt de trobar un lloc per exposar i més encara que et donin llibertat per fer el que vulguis’. 

L’exposició es podrà veure a l'Off Versus fins a finals de març. 

Actualitat